Ook een 2e aanvraag voor een P.E.G.I.D.A.-manifestatie in Heist-op-den-Berg weigert het gemeentebestuur.   Een eerste aanvraag werd eerder geweigerd omdat de aanvraag niet voldeed aan de voorziene vormvereisten zoals voorgeschreven door het Algemeen Politiereglement (APR).

Ook bij de tweede aanvraag stelde het bestuur vast dat de aanvraag onvolledig en laattijdig ingediend werd. De burgemeester kon dus nogmaals onmogelijk op grondige en zorgvuldige wijze een beslissing nemen.
Naar aanleiding van de nieuwe aanvraag werd de aanvrager door de burgemeester gehoord en werd hem o.a. gevraagd naar de exacte toedracht van de door hem geplande manifestatie. De hoorzitting vond plaats op dinsdag 7 april.

De huidige inzichten op basis van het gevoerde politieonderzoek en de elementen uit de hoorzitting van de burgemeester hebben geleid tot een negatief politioneel advies met betrekking tot de aanvraag en tot volgende conclusies:

Mediaberichten stellen P.E.G.I.D.A. voor als een anti-islamiserende organisatie die ontstaan is in Duitsland, en geven aan dat gelijkaardige aanvragen op verschillende plaatsen - o.a. in Antwerpen recent nog - werden verboden.

Bovendien blijkt dat de beweging o.a. in Duitsland en Antwerpen (ondanks een verbod op manifestatie) toch enige impact had op de openbare orde en veiligheid en dat ze ongetwijfeld ook een impact kan hebben op de veiligheid van de inwoners van Heist-op-den-Berg.

Er kan niet uitgesloten worden dat er zich 'tegenbetogers' zullen aanbieden. Dit is al gebleken op eerdere manifestaties in andere gemeenten of steden.

OCAD en ADCC hebben het dreigingsniveau weliswaar afgeschaald, maar zij pleiten ervoor om nog altijd een grote waakzaamheid aan de dag te leggen, vooral bij evenementen.

Als de manifestatie toegelaten zou worden, zou er een noodzakelijke en voldoende ordehandhaving nodig zijn om risico's op rellen en schade te voorkomen. Hiervoor moet de lokale politie ondersteuningsmiddelen krijgen van de federale politie, en volgens de informatie waarover wij beschikken, zou deze ondersteuning wellicht niet volledig goedgekeurd worden. Er is in ieder geval op dit moment nog geen toezegging.

Vandaag heeft de burgemeester dan ook besloten de manifestatie op 20 april niet toe te laten.

De manifestatie kan niet als vreedzame betoging worden beschouwd. Ze vereist een voldoende inzet van politiemiddelen voor het vrijwaren van de openbare orde, de rust en de veiligheid. Een dergelijke manifestatie kan in de huidige maatschappelijke context van terreurdreiging niet plaatsvinden in Heist-op-den-Berg.